![](/media/lib/114/n-predkosc-0dffa85f71de3049483dfca388c531bb.jpg)
Szukają podróżników w czasie
16 stycznia 2014, 06:31Robert Nemiroff i Teresa Wilson z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Technologicznego Michigan szukają podróżników w czasie, przeglądając Internet pod kątem "proroczych" wzmianek o ludziach i zdarzeniach, które pojawiły się, zanim ktokolwiek mógł się o nich dowiedzieć
![](/media/lib/337/n-pierwiastkinaziemi-b936ccdbe2411168922e11e952d54e83.jpg)
Życie na Ziemi istnienie dzięki zderzeniu dwóch planet?
25 stycznia 2019, 11:15To kolizja, w wyniku której powstał Księżyc, dostarczyła na Ziemię składniki niezbędne do powstania życia, uważają naukowcy z Rice University. Ponad 4,4 miliarda lat temu Ziemia zderzyła się z inną planetą, a skutkiem tej kolizji było powstanie Księżyca. Amerykańscy uczeni twierdzą, że nie był to jej jedyny efekt. Ich zdaniem podczas zderzenia nasza planeta zyskała większość obecnego na niej węgla i azotu.
![](/media/lib/54/wioslarze-6cf5c8f3c224a58262bc998fb2bf2701.jpg)
Razem mniej boli
16 września 2009, 12:38Badanie ekipy wioślarzy z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazało, że ćwicząc razem, sportowcy mogli tolerować 2-krotnie silniejszy ból niż przy samodzielnym wysiłku.
![](/media/lib/185/n-dzuma-3d4d9c934deaf9a8b02cc9eac295c6bd.jpg)
Dżuma Justyniana wymarła, Czarna Śmierć wciąż żywa
29 stycznia 2014, 11:38W przeszłości świat nawiedziły dwie pandemie dżumy. Pierwsza z nich wybuchła w VI wieku w Cesarstwie Bizantyjskim jest znana pod nazwą Dżuma Justyniana. Jej ofiarami padli ludzie z Europy, Azji i Afryki. Mogła ona zabić nawet 25 milionów osób. Osiemset lat później pojawiła się Czarna Śmierć
![](/media/lib/339/n-herbaty-4a1754d23f128d4dc6bd12b46a496c63.jpg)
Dla zdrowia lepiej zaparzać zieloną herbatę wodą butelkowaną. Dla smaku - wodą z kranu
12 lutego 2019, 08:16Zielona herbata zaparzona w wodzie butelkowanej ma bardziej gorzki smak, ale zawiera też więcej przeciwutleniaczy niż herbata zaparzona z użyciem wody z kranu.
![](/media/lib/47/supercontinuum-9d2e2eb9de96dde857f395c20a03234d.jpg)
"Teleskop czasowy" przyspieszy komunikację
1 października 2009, 10:56W Nature Photonics ukazał się artykuł opisujący działanie "teleskopu czasowego", który może pozwolić na 27-krotne przyspieszenie przesyłania informacji we współczesnych światłowodach. Jego działanie polega na skompresowaniu impulsu światła w jednostce czasu.
![](/media/lib/187/n-mapa-genetycznej-historii-ludzkosci-70ea008054b03a7c0d65091f9f1c3dfb.jpg)
Interaktywna mapa genetycznej historii ludzkości
14 lutego 2014, 12:16Naukowcy z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego (UCL) i Uniwersytetu Oksfordzkiego stworzyli interaktywną mapę ludzkiej historii genetycznej. Obejmuje ona 95 populacji z całego świata i demonstruje prawdopodobny genetyczny wpływ europejskiego kolonializmu, arabskiego handlu niewolnikami, Imperium Mongolskiego i podróży europejskich handlarzy wzdłuż Szlaku Jedwabnego.
![](/media/lib/341/n-narzedzie-1d64cfd8ecf47f91a67bd03000de89f9.jpg)
W uczelnianym magazynie odkryto najstarsze narzędzie do tatuowania w zachodniej Ameryce Północnej
1 marca 2019, 12:12Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu odkryli najstarsze narzędzie do tatuowania w zachodniej Ameryce Północnej. Było wykorzystywane ok. 2 tys. lat temu przez przedstawicieli kultury Anasazi (wyplataczy koszy) z terenu dzisiejszego południowo-wschodniego stanu Utah.
![](/media/lib/30/jezyk-wywalony-f6305f83a1e62569a2c274618def6159.jpg)
Język bąbelków
16 października 2009, 16:52Dlaczego szampan czy inne fermentowane napoje zawierające dwutlenek węgla najlepiej smakują tuż po otwarciu butelki? Nie chodzi tylko o świeżość i temperaturę, lecz o to, że receptory smakowe naszego języka są w stanie wyczuć bąbelki, a te z czasem się przecież ulatniają.
![](/media/lib/189/n-hull-z-konmi-z-wolong-0ac7e329dda497ee0e3c746190f762e4.jpg)
Koń wrogiem pandy
5 marca 2014, 07:39Pandom z Narodowego Rezerwatu Natury Wolong zaczęły zagrażać... konie. Szukając bezpiecznych inwestycji, rolnicy z prowincji Syczuan masowo kupowali właśnie konie i pozwalali im się paść w lesie, a te wyjadały stanowiące pokarm misiów bambusy.